Apple laat weer innovatie zien
Apple onthulde gisteren de Apple Watch, maar dat is zeker niet het enige nieuwe product van de ontwikkelaar. Zo werden ook de ResearchKit, een nieuwe Macbook, een nieuwe Macbook Pro en een nieuwe Macbook Air gepresenteerd.
De ResearchKit is een framework op basis van open source-software, ontworpen voor medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek. Artsen en wetenschappers kunnen hiermee regelmatiger en nauwkeuriger gegevens van deelnemers verzamelen, met behulp van iPhone-applicaties. Er zijn al applicaties met de kit ontwikkeld voor onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en Parkinson. Gebruikers van de applicatie beslissen zelf of ze aan een studie willen deelnemen en hoe hun gegevens uitgewisseld worden. Hiermee lijkt Apple een nieuwe weg in te slaan, en de stap te zetten om technologie vaker te gebruiken bij de gezondheidszorg. Apple laat met de ResearchKit zien dat ze nog lang niet klaar zijn met het ontwikkelen van nieuwe en innovatieve producten, al werd daar bij de presentatie van de iPhone 6 en 6 Plus nog wel over gespeculeerd.
De ResearchKit wordt volgende maand vrijgegeven als open source-framework. Onderzoekers krijgen daarmee de mogelijkheid om bij te dragen aan specifieke activiteitenmodules binnen het framework, zoals het testen van het geheugen of loopgedrag. Deze bijdragen zijn te delen met de mondiale onderzoeksgemeenschap om de kennis over ziekten verder te verbeteren. De applicaties gebaseerd op de ResearchKit zijn in Amerika al te verkrijgen in de App Store, in de toekomst worden deze in meer landen beschikbaar. De applicaties zijn beschikbaar voor de iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus en de iPod Touch van de nieuwste generatie.
Apple Watch
Gisteren werd ook de Apple Watch na maanden wachten en speculeren onthuld. De smartwatch houdt de tijd binnen vijftig miliseconden van de wereldtijd bij en is naar wens aan te passen met allerlei wijzerplaten. Hier zijn diverse smaken in, zoals traditioneel analoog met de Chronogaaf of Modulair, waar je allerlei informatie op kwijt kunt. Bovendien bevat de wijzerplaat diverse functies, 'complicaties' genoemd, zoals de zonsopkomst en de zonsondergang, afspraken in de agenda en het dagelijkse activiteitenniveau. De diverse wijzerplaten en complicaties zorgen er voor dat er miljoenen combinaties mogelijk zijn. Ook hiermee laat Apple zien nog steeds innovatief te kunnen zijn, al vragen wij ons af of het lange wachten ervoor nodig was. Diverse andere smartwatches laten deze functies namelijk niet zien bij de wijzerplaat, daar kies je tussen het applicatiescherm en de tijd.
Swipe je omhoog, dan is er een overzicht te zien van je belangrijkste gegevens, zoals het weerbericht, je locatie of de muziek die je luistert. Daarnaast is het met de Watch, net als veel andere smartwatches, mogelijk om berichten te versturen, e-mails te lezen en telefoontjes die op je iPhone binnenkomen direct te beantwoorden. Maar ook zijn er nieuwe features beschikbaar die je niet bij andere slimme horloges ziet. Zo kun je je hartslag of een tekening naar andere Apple Watch-dragers versturen. Functies waarin Apple laat zien dat het verder gaat dan de huidige technologie en het huidige aanbod van smartwatches. Daarnaast is Apple Pay geïntegreerd in de Watch, en kun je bijvoorbeeld je boardingpass in je Passbook opslaan, en zo een vliegtuig instappen.
Daarnaast hebben ontwikkelaars nieuwe apps ontworpen voor de Apple Watch, waarmee je bijvoorbeeld een Uber-taxi kunt bestellen of de temperatuur op je Honeywell Lyric-thermostaat aanpassen. De Apple Watch is vanaf 10 april vooruit te bestellen in de Apple Online Store. Vanaf eind april is de smartwatch in alle Europese landen te bestellen.
MacBook
Iedereen mag dan over elkaar heen vallen om de nieuwe Apple Watch te bespreken, de echte ster van de show was gisteravond Apple’s nieuwe MacBook. De waanzinnig dunne, superstille, 12-inch MacBook met retinadisplay is volledig opnieuw ontworpen en ziet er kortgezegd prachtig uit. De dunne behuizing wordt mede mogelijk gemaakt door de keuze voor een Core M processor, die misschien geen enorme slagkracht heeft, maar de MacBook in staat stelt om te werken zonder extra koeling. Het retinascherm mag met een resolutie van 2304 x 1440 pixels iets onderdoen voor de andere retina-devices, door het formaat is het net zo indrukwekkend. Net als het gewicht dat op minder dan een kilo uitkomt, zonder dat je het gevoel hebt dat Apple goedkope materialen heeft gebruikt in de behuizing.
USB Type-C
Ook de keuze voor usb type-c is opvallend. Deze nieuwe standaard werd voor het eerst uit de doeken gedaan tijdens CES begin dit jaar en Apple is er als de kippen bij om er mee aan de slag te gaan. Alle oude poorten worden overbodig gemaakt door de nieuwe verbindingsstandaard, waardoor we met enkel een usb type-c poort en een aansluiting voor je koptelefoon overblijven. Mocht je overigens toch behoefte hebben aan meer poorten van andere types, dan verschijnt er uiteraard een aparte dongle waarmee je ook hdmi of vga en usb 3.0 kunt gebruiken.
Vooruitgang op alle fronten
Door deze nieuwe toevoegingen loopt Apple weer een flinke stap voor op de concurrentie en zal de MacBook voorlopig nog niet uit het kantoorlandschap verdwijnen. Het bedrijf uit Cupertino zet overduidelijk in op vernieuwing en verbetering, met een langere batterijduur, een kwart dunnere behuizing, nieuwe aansluitingsstandaard en zelfs een volledig nieuw toetsenbord en trackpad.
De ouderwetse switches die de kracht van de toetsaanslag bepalen zijn vervangen door een nieuw systeem. Deze ‘butterfly’-toetsen zijn in gebruik even flink wennen en het is door het ontbreken van de ‘clicky’ feedback die je gewend bent bijna alsof je een touchscreen beroert. Veel MacBook-gebruikers zweren juist bij de prettig werkende keyboards, dus het is maar afwachten of deze innovatie echt aan zal slaan. De vernieuwde trackpad is nu gevoelig voor verschillende drukniveau’s, maar hoe praktisch dit in de praktijk werkt zal pas blijken bij veelvuldig gebruik. De opties zijn in ieder geval interessant, blijf zweven boven een adres in een mailtje om een kaartje omhoog te zien springen of krijg snel previews van bestanden te zien in de finder.
Wat wel overblijft is de vraag op wie Apple precies mikt met deze nieuwe MacBook. Het apparaat is werkelijk prachtig om te zien, maar met de Core M processor niet krachtig genoeg om video’s mee te bewerken of meer te draaien dan de standaard kantoorapplicaties. In dat opzicht doet de nieuwe MacBook denken aan de Apple Watch. Een prachtige gadget, die meer aandoet als statussymbool dan een praktische oplossing voor een bestaand probleem.
MacBook Air en MacBook Pro
De huidige MacBook Air en Pro krijgen ook een update aan de processor, maar de update naar een retinascherm blijft uit. Opvallend, want het is niet alsof de nieuwe Core I5 en I7 processors hier de kracht voor missen. Aan de andere kant kan het de batterijduur alleen maar ten goede komen. Het lijkt er echter op dat liefhebbers van MacBooks binnenkort voor een lastige keuze worden gesteld. Een kostbare nieuwe MacBook met alle bijhorende snufjes en dat prachtige scherm, of een meer traditionele MacBook Air of Pro voor een lagere prijs en meer vermogen onder de motorkap. Mocht je niet gebonden zijn aan het Apple-ecosysteem kan de stap naar de concurrentie nu sneller worden gemaakt, met XPS13 laptops van Dell en andere superdunne, krachtige Windows-devices die ineens een behoorlijk aantrekkelijke optie zijn.
Innovatie
Apple laat zien nog steeds innovatief te kunnen zijn, iets waar sinds de dood van Steve Jobs steeds meer aan getwijfeld werd. Toch blijkt Jobs geen vereiste te zijn bij Apple om vooruitgang te boeken. Met de nieuwe applicaties voor de Apple Watch, de complicaties en de miljoenen combinaties op de wijzerplaat onderscheidt de Watch zich van de andere slimme horloges, iets wat Apple in een lange tijd niet gedaan heeft. Ook de ResearchKit laat vooruitgang zien, en een geheel nieuw pad voor de ontwikkelaar. Niet eerder stortte Apple zich zo op de gezondheidszorg, maar het bedrijf maakt van science fiction realiteit door de gezondheidswetenschap verder vooruit te helpen met nieuwe technologiën. In de vijfde editie van WINMAG Pro in 2014 zeiden we over de iPhone 6 en 6 Plus 'Hoewel Apple ieder jaar weer innovatief probeert te zijn en daar gegarandeerd een keer in zal falen, is dat nog niet met deze smartphones gebeurt', en nu laat Apple zien keer op keer weer innovatie te kunnen tonen.