Android-malware stijgt flink
Malware kom je het vaakst tegen vermomd als legitieme Android app. De meeste malware is tot op bepaalde hoogte vrij onschuldig en torpederen vooral advertenties op je af. Dit zorgt voor inkomsten voor de makers van de malware. Er is echter ook malware aangetroffen die een serieuze bedreiging vormt voor je privacy en persoonlijke data verzamelt.
Het rapport stelt dat het probleem niet enkel bij de software zelf ligt, maar ook bij de gebruiker. De populariteit van sociale media-sites als Facebook bijvoorbeeld zorgen voor een makkelijke manier om verraderlijke software te verspreiden. Maar 50 procent van de gebruikers checkt regelmatig de privacy- en beveiligingsinstellingen van hun account. Hierdoor kunnen kwaadwillenden makkelijk bij je gegevens door middel van een nep-app van WhatsApp voor Facebook bijvoorbeeld.
Er wordt al langer gediscussieerd over de veiligheid van Android. Met name de openheid in combinatie met de populariteit van het systeem lijkt de problemen met malware te veroorzaken. Hoe dit opgelost gaat worden is nog niet duidelijk. Wel kun je zelf al een hoop doen om de kans te verkleinen dat je slachtoffer wordt van schadelijke software. Kijk wanneer je een app downloadt wie de app gemaakt heeft, en evalueer regelmatig je privacy- en beveiligingsinstellingen op je sociale netwerken.