Android-koorts: Meeste gebruikers (85%) maken zich zorgen over privacy op Android-platform
Wat apps betreft hadden de meeste verzoeken dit jaar betrekking op de beveiligingsrichtlijnen van Google (22%). Privacy Checker is een website die nuttig advies geeft over privacy- en beveiligingsinstructies voor diverse internetplatformen en digitale applicaties.
Volgens de 'Digital Privacy and Security Survey', uitgevoerd door het Calyx Institute in 2021, maakte 80 procent van de respondenten zich het afgelopen jaar zorgen over het onderwerp digitale privacy. 59 procent gaf aan zich meer bewust te zijn van hoe er met hun gegevens wordt omgegaan dan een jaar geleden. Om deze zorgen weg te nemen, kunnen gebruikers de hoeveelheid persoonlijke gegevens die online beschikbaar zijn beperken door diensten als Privacy Checker van Kaspersky. Via deze dienst kon Kaspersky anonieme gegevens verzamelen tussen januari en juli 2022. Met deze gegevens werd onder meer geanalyseerd voor welke diensten en platformen gebruikers het vaakst om instructies voor beveiligingsinstellingen hebben gevraagd.
Op basis van deze gegevens waren er veel meer verzoeken voor instructies over privacy voor diensten op het Android-platform in vergelijking met andere besturingssystemen. Windows en iOS hadden een aandeel van 6 procent, en het laagste aantal verzoeken kwamen voor Mac (3%).
De cijfers voor de meest bekeken pagina's op de Privacy Checker-website bevestigen ook de grote populariteit voor Android-verzoeken. De top vijf had allemaal betrekking op instructies voor Android. Het grootste aantal gebruikers was geïnteresseerd in medium privacy-instellingen voor Google (17% van het aantal verzoeken). Dit werd gevolgd door medium privacy-instellingen voor Chrome (9%) en Whatsapp (9%), en de strengste privacy-instellingen voor Google (9%). De vijfde plaats was voor de middelhoge beveiligingsinstructies voor Facebook (7% van de verzoeken).
Voor service-instellingen waren gebruikers het vaakst geïnteresseerd in richtlijnen voor Google (22%), WhatsApp (14%), privacyregels voor besturingssystemen en Chrome (beide 12%). Instagram (11%) sloot de top vijf af en had dit jaar iets meer verzoeken dan Facebook met een aandeel van 10 procent.
Gebruikers kunnen op het Privacy Checker-platform kiezen uit drie verschillende niveaus van beveiligingsinstellingen – tight, medium en relaxed. Dit jaar had voor alle diensten het grootste deel van de verzoeken betrekking op instructies van het gemiddelde niveau. De uitzondering was voor de Safari-browser, waar gebruikers meer geïnteresseerd waren in de strengste privacyregels – 54 procent tegenover 45 procent voor medium.
"Bezoekersstatistieken van de Privacy Checker laten zien welke aspecten van online privacy en veiligheid de aandacht van gebruikers het meest trokken. Dit jaar heeft het aantal verzoeken voor Instagram zowel Facebook als TikTok overtroffen, wat verrassend is gezien TikTok nog onder streng toezicht staat van het publiek en de autoriteiten. Het lijkt erop dat dit te maken heeft met de 'terms of service'-updates die dit jaar zijn doorgevoerd, en gebruikers die er zeker van willen zijn dat hun persoonlijke gegevens hoe dan ook veilig zijn," aldus Sergey Malenkovich, hoofd Social Media bij Kaspersky.
Gebruikers kunnen hun persoonlijke gegevens op platformen beschermen door de functies voor privé browsen te gebruiken om zo internettracking te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de machtigingen voor mobiele apps en browserextensies te controleren. Het is beter om geen browserextensies te installeren, tenzij ze echt nodig zijn. Bewaar daarnaast privégegevens in een versleuteld archief en werk besturingssystemen en belangrijke apps regelmatig bij. Plaats tot slot geen informatie die veel prijsgeeft, zoals een adres, telefoonnummer, etc..