Amsterdam zet in op aanpak om hacktalent aan te moedigen

Redactie WINMAG Pro

De Gemeente Amsterdam, partnergemeenten en de politie hebben recentelijk gezamenlijk het evenement re_B00TCMP georganiseerd in het hoofdkantoor van Cisco. Na succesvolle ervaringen met eerdere evenementen door het hele land, was ditmaal de regio Amsterdam-Amstelland aan de beurt. Het doel van re_B00TCMP is om het veiligheidsbewustzijn van jongeren met IT-talent te vergroten en hen inzicht te geven in wat wel en niet is toegestaan op het internet. Ook ouders/verzorgers en docenten hadden de mogelijkheid om te praten over wat er zich afspeelt in de online leefwereld van jongeren. Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door het publiek-private samenwerkingsverband Ecosysteem Digitale Veiligheid. In dit kader opende Pieter Heiliegers, de cyberburgemeester in de regio, het evenement om het toekomstige talent aan te moedigen.

Lessen uit de praktijk tijdens re_B00TCMP

Tijdens dit eendaagse evenement hebben de jongeren meer inzicht gekregen in het werken binnen dit boeiende werkveld. Het UWV was aanwezig om te laten zien hoe het werk van een Security Operations Center (SOC) eruitziet, waarbij jongeren leerden hoe het verdedigende werk wordt uitgevoerd. Ook de politie legde de grenzen van de wet uit. Cisco, Zerocopter en DIVD Academy gaven uitleg over hoe je je talent verder kunt ontwikkelen. Defensie en de politie verzorgden tevens de hackchallenge, waarbij tegen het einde van de dag prijzen zoals tegoedbonnen en hoodies konden worden verdiend.

IT-talenten van de toekomst

Gemeenten in de regio Amsterdam-Amstelland hebben dit initiatief samen met de politie geïntroduceerd om jongeren met een bijzondere affiniteit voor IT bewust te maken van hun vaardigheden. Talent is schaars en re_B00TCMP heeft ervoor gezorgd dat jongeren de handvatten hebben gekregen om veilig en verantwoord om te gaan met hun skills. Tijdens re_B00TCMP zijn de jongeren maximaal uitgedaagd en hebben ze met de betrokken partners gesproken over onder andere het toekomstige werkveld, maar ook om een potje te gamen ter ontspanning tussendoor.

ICT-talenten kunnen het verschil maken

Cyberburgemeester en burgemeester van de gemeente Uithoorn, Pieter Heiliegers: “Eén van de uitdagingen waarvoor we staan als samenleving is het binden en behouden van talent. Juist daarom is vandaag zo belangrijk, want zij kunnen met hun ICT-talent het verschil maken, zolang we het talent maar op de juiste plek inzetten. Want het is hard nodig om de kwetsbaarheden in onze digitale samenleving te kunnen vinden en ook kunnen voorzien van een oplossing.”

Kansen voor de toekomst

De betrokken partners zijn verheugd om met dit initiatief jongeren te ondersteunen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden en het vergroten van het bewustzijn over online veiligheid. Naast de jongeren konden ook ouders/verzorgers en docenten hun kennis bijspijkeren. Door ervaringen te delen, werden zowel de jongeren als de ouders bewust gemaakt van wat zich afspeelt in de online leefwereld en konden ze hierover op een laagdrempelige manier het gesprek voeren en praktische tips krijgen. Door middel van re_B00TCMP zet de regio in op het binden en behouden van talent om de digitale wereld veilig te houden. "In een wereld waar het tekort aan cybersecurity professionals onze digitale veiligheid bedreigt, is dit initiatief een concrete stap voorwaarts. We begeleiden jong IT-talent om hun vaardigheden veilig en verantwoord te gebruiken en enthousiasmeren hen voor een carrière in cybersecurity. Met deze workshop willen we de deuren openen naar de talloze kansen die dit dynamische werkveld te bieden heeft. Samen werken we aan een veiligere digitale toekomst,” aldus Jan Heijdra, Field CTO Security bij Cisco Nederland.

Selectie via online challenge

De jongeren die aanwezig waren op re_B00TCMP hebben laten zien dat ze de nodige vaardigheden in huis hebben. Ze werden de afgelopen maanden benaderd via gastlessen op scholen (MBO, HBO & WO) en namen deel aan een assessment waarin hun interesse, IT-vaardigheden en neiging om online grenzen op te zoeken werden geëvalueerd. Op basis van vooraf vastgestelde criteria werden jongeren geselecteerd die in aanmerking kwamen om deel te nemen aan re_B00TCMP.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie