Aantal datastelende malware-infecties verzevenvoudigd sinds 2020

Redactie WINMAG Pro

Bijna 10 miljoen apparaten zijn in 2023 getroffen door datastelende malware, ook wel infostealer malware. Dit blijkt uit inzichten van het Kaspersky Digital Footprint Intelligence team dat onderzoek deed naar infostealer malware logbestanden die werden verhandeld op illegale markten. Met cybercriminelen die gemiddeld 50,9 inloggegevens per geïnfecteerd apparaat stelen, neemt de dreiging voor zowel consumenten als bedrijven toe. Het .com-domein voert de lijst aan met meest gecompromitteerde accounts, gevolgd door domeinzones geassocieerd met Brazilië (.br), India (.in), Colombia (.co) en Vietnam (.vn). Het Nederlandse .nl-domein kon rekenen op 940.000 gecompromitteerde accounts in 2023.

In het licht van deze groeiende bedreiging lanceert Kaspersky een speciale landingspagina om mensen bewust te maken van dit probleem en biedt het bedrijf strategieën aan om de bijbehorende risico's te beperken.

Ongeveer 10.000.000 persoonlijke en zakelijke apparaten werden in 2023 gecompromitteerd met malware om data te stelen. Dit is een toename van 643 procent in de afgelopen drie jaar, zo blijkt uit gegevens van Kaspersky Digital Footprint Intelligence. De gegevens over geïnfecteerde apparaten komen voort uit de dynamiek van logbestanden van infostealer malware die actief worden verhandeld op de illegale markten en door Kaspersky worden gemonitord om bedrijven te helpen de veiligheid van hun klanten en werknemers te waarborgen.

Het aantal infecties met infostealer malware, 2020-2023. Bron: Kaspersky Digital Footprint Intelligence

Hoewel het aantal logbestanden - en dus infecties - in 2023 slechts een marginale daling van 9 procent doormaakte ten opzichte van 2022, betekent dit niet dat de vraag van cybercriminelen naar inloggegevens is gestagneerd. Het is mogelijk dat sommige data die in 2023 zijn gecompromitteerd op een bepaald moment dit jaar naar het dark web worden gelekt. Daarom ligt het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk nog hoger dan 10 miljoen. Volgens Kaspersky's beoordeling van de dynamiek van logbestanden van infostealers zal het aantal infecties dat in 2023 plaatsvond naar verwachting ongeveer 16.000.000 bedragen.

Cybercriminelen stelen gemiddeld 50,9 inloggegevens per geïnfecteerd apparaat. Bedreigende actoren gebruiken deze inloggegevens voor hun eigen schadelijke doeleinden zoals het uitvoeren van cyberaanvallen. Of ze verkopen of verspreiden de data ongestoord op dark web fora en schaduwkanalen van Telegram.

Deze data kan bestaan uit logins voor sociale media, online bankdiensten, crypto wallets en verschillende online bedrijfsdiensten, zoals e-mail en interne systemen. Volgens de gegevens van Kaspersky hebben 443.000 websites wereldwijd de afgelopen 5 jaar te maken gehad met gecompromitteerde inloggegevens.

Wat betreft het aantal gecompromitteerde accounts gaat het .com-domein aan kop. Bijna 326 miljoen inloggegevens voor websites op dit domein werden in 2023 gecompromitteerd door infostealers. Daarna volgt het .br-domein voor Brazilië met 29 miljoen gecompromitteerde accounts, gevolgd door .in (Inda) met 8 miljoen, .co (Colombia) met bijna 6 miljoen en .vn (Vietnam) met meer dan 5,5 miljoen. Het .nl-domein, gekoppeld aan Nederland, was goed voor 940.000 gecompromitteerde accounts in 2023.

"De waarde van logbestanden met inloggegevens op het darkweb varieert en is afhankelijk van de aantrekkingskracht van de gegevens en de verkoopwijze. Inloggegevens worden verkocht via een abonnementsdienst met regelmatige uploads, een zogenaamde "aggregator" voor specifieke verzoeken, of via een "winkel" die recentelijk verkregen inloggegevens exclusief verkoopt aan geselecteerde kopers. De prijzen beginnen meestal bij $10 per logbestand in deze winkels. Dit laat zien hoe cruciaal het is voor zowel personen als bedrijven - vooral diegene die werken met grote groepen online gebruikers - om alert te blijven. Gelekte inloggegevens vormen een grote bedreiging en maken het voor cybercriminelen mogelijk om verschillende aanvallen uit te voeren. Bijvoorbeeld het verkrijgen van ongeautoriseerde toegang, social engineering of het imiteren van personen", zegt Sergey Shcherbel, expert bij Kaspersky Digital Footprint Intelligence.

Meer informatie over het bedreigingslandschap van infostealers is te vinden op de Kaspersky Digital Footprint Intelligence website.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie