5 populaire cryptomunten van dit moment
De populariteit van crypto is de laatste jaren enorm gestegen. Noem Bitcoin bij het koffiezetapparaat of op een verjaardag en je zult merken dat veel meer mensen zich met crypto bezighouden dan je denkt.
Cryptocurrencies worden steeds populairder en het aanbod blijft toenemen. Naast de bekende Bitcoin zijn er nog duizenden andere munten waar je uit kunt kiezen. In dit artikel benoemen we daarom de 5 meest populaire cryptomunten van dit moment.
Wat is cryptocurrency?
Cryptocurrency is een digitale valuta waarmee je betalingen kunt doen zonder tussenkomst van een bank. Dit wordt decentralisatie genoemd. Dit houdt in dat niemand het netwerk beheert, maar dat het beheer wordt gedaan door verschillende computers. Een centraal systeem slaat deze transacties met cryptocurrencies op. Dit systeem heeft een unieke manier van het organiseren van data en vertelt ons wie waar geld naar toe heeft gestuurd. Bij Bitcoin wordt dit systeem de Blockchain genoemd. Alle andere munten naast Bitcoin worden Altcoins genoemd. Nieuwsgierig naar andere populaire munten?
1. Bitcoin (BTC)
Bitcoin is zonder twijfel de meest bekende cryptomunt. Satoshi Nakamoto is de bedenker en uitvinder van de Bitcoin. Tot op de dag van vandaag weet niemand wie deze persoon echt is.
Het bijzondere aan Bitcoin is het feit dat er maar een gelimiteerd aantal beschikbaar is. Er is dus geen mogelijkheid om er later meer te creëren, zoals dat met bijvoorbeeld euro’s en dollars wel gebeurd.
In totaal zijn er 21 miljoen Bitcoins gecreëerd, waarvan er momenteel ongeveer 19 miljoen in omloop zijn. Door middel van Proof-of-Work (met computerkracht transacties valideren en toevoegen aan de Blockchain) komen de resterende 2 miljoen Bitcoins ook in omloop. Inmiddels accepteren steeds meer bedrijven en winkels wereldwijd Bitcoin als geldig betaalmiddel. Via een app of betaalpas is het eenvoudig om een aankoop af te rekenen.
2. Ethereum (ETH)
De grootste en meest bekende Altcoin is Ethereum. Recent heeft Ethereum een grote verandering ondergaan. Er wordt nu gebruik gemaakt van een Proof-of-Stake systeem (voorheen Proof-of-Work). Hierbij controleren validators transacties om deze vervolgens toe te voegen aan Blockchains. Om te kunnen valideren moet je geld inzetten in de vorm van cryptocurrency. Dit wordt ook wel staken genoemd. PoS bepaalt met de grootte van de inleg hoeveel invloed dit binnen het netwerk krijgt. Simpel gezegd: hoe meer ETH iemand in bezit heeft, hoe meer zeggenschap deze krijgt bij de validatie van transacties.
3. Cardano (ADA)
Cardano, ook wel de “Ethereum killer” genoemd, hoort bij de derde generatie Blockchain-technologie. Hierbij ligt de focus op schaalbaarheid, interoperabiliteit en duurzaamheid. Net als Ethereum maakt Cardano gebruik van het Proof-of-Stake model. De connectie met Ethereum is niet vreemd, ADA is mede-opgericht door de oud-CEO van Ethereum. Net als Ethereum maakt ook Cardano gebruik van smart contracts en decentralized apps (dApps). dApps zijn apps die geen ‘downtime’ kennen, niet afgesloten kunnen worden en geen eigendom zijn.
4. Ripple (XRP)
Een van de Altcoins die behoorlijk populair is geworden is Ripple (XRP). Ripple werkt met een centraal bestuurd betalingssysteem dat te vergelijken is met de Blockchain-technologie. De Ripple Consensus Ledger bevindt zich binnen het eigen Ripple netwerk. Dit netwerk ondersteunt meerdere valuta’s en heeft een ingebouwde currency exchange. Dit maakt het mogelijk om een ontvangen currency direct om te zetten naar een andere valuta en daar vervolgens iets mee te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de conversie van euro’s naar dollars.
Op dit moment is Ripple verwikkeld in een rechtszaak tegen de Securities and Exchange Commission (SEC). Menig investeerder zal deze op de voet volgen. Met de recente positieve geluiden richting de kant van XRP zou het wel eens hard kunnen gaan met deze munt.
5. Polkadot (DOT)
Een munt die nu al bijna niet meer weg te denken is uit het cryptolandschap, is Polkadot (DOT). Deze jonge munt is gecreëerd door Gavin Wood, mede-oprichter van Ethereum. Polkadot onderscheidt zich door de manier waarop het bestuur geregeld wordt. Waar bij andere cryptocurrencies het upgraden van een Blockchain vaak een traag en ingewikkeld proces is, is dit bij DOT anders. Gebruikers hebben de macht over het decentrale en transparante bestuurs mechanisme. Belanghebbenden die het bestuur van de coin vormen kunnen door middel van referenda stemmen en invloed uitoefenen op de DOT-token.
Een toekomst vol cryptocurrency
Na het lezen van dit artikel heb jij een beter beeld wat betreft de populairste cryptomunten van dit moment. De kans is behoorlijk groot dat we in de toekomst nog veel meer over deze en andere munten gaan horen. Blijf jezelf daarom ook zeker onderwijzen en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.