4.000e lid sluit zich aan bij cybersecurity community

Redactie WINMAG Pro

Vandaag heeft het 4.000e lid zich aangesloten bij de DTC Community, een online forum over cybersecurity onderwerpen. Sinds 2021 biedt het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, een centrale plek waar ondernemers en cybersecurityexperts samenkomen om vragen te beantwoorden en kennis uit te wisselen. Denk hierbij aan vragen over cloudbeleid, NIS2 en digitale kwetsbaarheden.

“We zien de afgelopen maanden opvallende stijgingen binnen het online forum. Zo zijn er dit jaar bijvoorbeeld al 35.000 gelezen berichten, waar in heel 2023 30.000 berichten zijn gelezen. We merken dat cybersecurity steeds hoger op de agenda van ondernemers komt te staan - mede dankzij de NIS2-richtlijn - en dat maakt dat er veel praktische informatie wordt uitgewisseld.”, aldus Irene van der Zanden – de Jong, Community Manager bij het Digital Trust Center.

Voornamelijk CISO’s actief

De DTC Community is gericht op cybersecurity experts en mkb-ondernemers. De 5 meest voorkomende functies binnen het online forum zijn op dit moment:

  • 18% is Chief Information Security Officer/CISO, Security Officer of ISO
  • 16% is ontwikkelaar, software engineer of heeft een vergelijkbare operationele functie
  • 15% is (IT-)manager of ICT-manager
  • 11% is CEO, eigenaar, ondernemer, directeur, oprichter of bestuurder

“Cybersecurity is een uitdaging voor ons allemaal. Het is er en gaat nooit meer weg. Er is meer nodig dan een team aan experts. Het vereist een aanpak waarin we samenwerken om de uitdagingen aan te pakken. Daardoor geloof ik in de kracht die in de DTC Community kan liggen.”, zegt Peter Beentjes, CEO van een mkb-bedrijf, over de reden waarom hij zich aangemeld heeft bij de DTC Community.

De reden dat specialist informatiebeveiliging Lisette van Aarsen lid is geworden: “Ik ondersteun klanten bij het behalen van certificering en het behouden hiervan. Ik blijf graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.”

Meest besproken onderwerpen: NIS2, beveiligingslekken en anti-phishing tools

Op dit moment is het meest besproken onderwerp in op het online forum de aankomende cyberwet genaamd NIS2. Uit de gesprekken in de community blijkt dat de nieuwe wet veel vragen oproept, die expertleden vervolgens beantwoorden. Daarnaast worden er via het online platform waarschuwingen gedeeld voor ernstige beveiligingslekken of misbruik in bedrijfssoftware, ook wel cyber alerts genoemd. Verder vragen ondernemers regelmatig naar tools om hun medewerkers bewust te maken van phishing en online fraude.

Eerste fysieke netwerkevent

Om nog meer vertrouwen, verbinding en kennisdeling tussen de leden te bevorderen organiseert het DTC dit voorjaar een fysiek community event. Op deze dag staan ontmoeting, het vergroten van het netwerk en kennisuitwisseling centraal. Het DTC heeft een onafhankelijke rol en faciliteert met dit evenement kennisdeling binnen het bedrijfsleven. 

Gevarieerde onderwerpen met verschillende technische niveaus staan op het programma. Denk hierbij aan ontwikkelingen zoals de impact van (generatieve) AI op het cybersecurity landschap of een technische duiding van nieuwe vormen van phishing. Maar ook Europese wetgeving (NIS2) en een actueel verhaal door een getroffen ondernemer komen aan bod.

Ben je ondernemer of (mede)verantwoordelijk voor de cybersecurity binnen je bedrijf? Sluit je dan (kosteloos) aan bij de DTC Community.

Sluit je aan

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie