3 voordelen van het moderniseren van de IT-omgeving door middel van edge computing

Redactie WINMAG Pro
Nu er massaal vanuit huis wordt gewerkt, wordt er over de hele wereld een grote hoeveelheid data verstuurd. Om te garanderen dat kritieke informatie toch real-time beschikbaar blijft, verplaatsen bedrijven steeds meer naar de ‘edge’.

Edge computing zorgt ervoor dat het netwerk niet wordt overbelast en tegelijkertijd dat het niet ten koste gaat van de snelheid. Het brengt applicaties en daarbij horende handelingen dichter bij de eindgebruiker. Dat heeft verschillende voordelen: het verbetert de gebruikerservaring, stimuleert real-time interacties en verlaagt risico’s. Raymond Vredenburg, Country Director Benelux en Nordics bij Lumen Technologies, licht toe waarom deze voordelen juist in deze tijd zo belangrijk zijn.

1. Sneller bereiken van klanten

Elke dag delen we online bestanden, versturen we digitale chatjes en videobellen we vanuit ons thuiskantoor met collega’s. Tegelijkertijd verwachten we dat al deze acties veilig en zo snel mogelijk gebeuren. Doordat edge computing handelingen dichter bij de eindgebruiker brengt, kunnen deze sneller worden volbracht. Op deze manier worden organisaties geholpen om klanten sneller te bereiken. 

De mogelijkheid voor op- en afschalen is vooral belangrijk wanneer veel gebruikers snel en gemakkelijk bereikt moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het vele internetverkeer rondom de website van Rijksoverheid wanneer er nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd. De verwerking en dataopslag wordt verplaatst richting de apparaten waar ze worden verzameld, in plaats van te vertrouwen op één centrale locatie die duizenden kilometers ver weg kan zijn. Data – vooral real-time data – heeft dus geen last van vertraagde overdracht die de prestaties van een toepassing kunnen beïnvloeden.

2. Verminderen van beveiligings- en nalevingsrisico’s

COVID-19 zorgt ervoor dat we in een nog digitalere wereld leven. Ons leven speelt zich grotendeels online en achter een beeldscherm af. Dit maakt dat deze situatie ook nieuwe uitdagingen op het gebied van cybercriminaliteit met zich meebrengt. Thuiswerkers en bedrijven zijn vaker het doelwit van phishing- en ransomware-aanvallen. Een waterdichte beveiliging is daarom cruciaal om risico’s en bedreigingen te minimaliseren.

Het beheren van IT-resources vereist een volledig overzicht van de infrastructuur. Edge computing-oplossingen kunnen IT-afdelingen helpen deze verbetering in besturing te bereiken. Ze kunnen namelijk beveiligings- en nalevingsrisico's beperken door middel van ingebouwde beveiligingsoplossingen die risico’s beheren. Oplossingen zoals DDoS-mitigatiediensten en firewall-services beveiligen de organisatie door eventuele bedreigingen te monitoren, te onderbreken en te rapporteren.

3. Verhogen van klanttevredenheid

In de snel veranderende concurrerende markten van vandaag moeten organisaties op nieuwe manieren en op nieuwe gebieden zorgen voor betere klantervaringen, inkomsten en prestaties om relevant te blijven. Data wordt dichter bij de locatie van eindgebruikers verdeeld, verwerkt en gebruikt. Dit is met name belangrijk voor applicaties en gebruikers waarbij een snelle overdracht van data van groot belang is. Deze overdracht kan worden ingekort door edge, wat leidt tot snellere besluitvorming.

Daarnaast kunnen IT-medewerkers toepassingen en workloads gemakkelijk implementeren en beheren. Applicatieontwikkelaars in alle sectoren willen snel veelzijdige webcontent zoals tekst, animaties en video’s creëren en implementeren. Dit vereist een flexibele IT-infrastructuur. Met edge computing kunnen softwareontwikkelaars real-time applicaties implementeren en meer releases en updates leveren. Ontwikkelaars profiteren van flexibele, open module architecturen voor het ontwerpen, configureren en implementeren van aangepaste workloads. Het versnellen van deze processen draagt bij aan een verbeterde ervaring voor eindgebruikers.

Hybride IT-omgeving

Om de extreme groei van datagebruik op te kunnen vangen, is het voor organisaties van belang de IT-structuur hierop aan te passen. Waar traditionele platforms zich richten op slechts één enkele IT-laag, kan edge computing worden opgenomen in een geïntegreerd platform, bijvoorbeeld met cloud services en connected security. Een hybride IT-omgeving bestaande uit meerdere onderdelen brengt verschillende voordelen met zich mee: de prestaties van applicaties en de ervaringen van gebruikers verbeteren, real-time interacties worden gestimuleerd en risico’s worden verminderd. Op deze manier kan edge computing bijdragen aan bij het moderniseren van de IT-omgeving. En in de ‘data-explosie’ waarin we ons bevinden, is het zeker de overweging waard. 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie