2015: Het jaar van technologische doorbraken
Innovatie, het is een behoorlijk buzz-woord geworden. Terecht, want er wordt behoorlijk veel geïnnoveerd, en deze innovaties zitten met name in technologie. Zo kwam er een nieuwe manier om transacties uit te voeren, diverse smartwatches en steeds kleinere computers.
Tegenwoordig is het niet meer genoeg om je producten te verbeteren; innovatief zijn is wat telt. En dat zagen we dan ook terug in 2015. Veel bedrijven kwamen met interessante technologieën, waarmee we steeds meer mogelijkheden krijgen. Maar ook op crowdfunding-platformen als Kickstarter zien we veel innovatieve producten verschijnen.
Neem bijvoorbeeld de Remix Mini, een kleine, ovale desktop die draait op Android. De computer heeft afmetingen van 2,6 x 12,4 x 8,8 cm waarmee hij kleiner is dan iedere andere pc. En ook de prijs is interessant: voor slechts vijftig dollar heb je al een Remix Mini. De specificaties zijn echter niet fantastisch. Met slechts 1GB aan ram-geheugen en 8GB aan opslag, of 2GB aan intern geheugen en 16GB aan opslag is het geen krachtpatser. Toch is de pc wel geschikt voor lichtere taken en als aanvullende computer misstaat deze zeker niet.
Innovaties voor smartwatches
Smartwatches zijn inmiddels niet meer innovatief te noemen, ze zijn al een tijdje op de markt en weinig ontwikkelaars weten nog echt iets nieuws toe te voegen. Apple probeerde het eerder dit jaar met de Apple Watch. Hoewel deze smartwatch zeker aan de top staat, waren er weinig onderdelen echt innovatief te noemen. uBirds ging voor een andere aanpak en probeerde wel innovatief te zijn. Zij komen echter niet met een smartwatch, maar met een 'smartstrap'. Met Unique, zoals het product heet, kun je van ieder 'ouderwets' horloge een smartwatch maken. Dit betekent niet dat je een touchscreen krijgt of dat je er hele telefoongesprekken mee kunt voeren, Unique is alleen in de basis een smartwatch te noemen. In het bandje zit alle technologie verwerkt, inclusief een klein led-lampje. Krijg je een melding op je smartphone? Dan gaat Unique trillen en het lampje aan. Krijg je een telefoontje dat niet uitkomt? Met een tik op het bandje van je horloge wijs je hem af. Maar je kunt ook vooraf ingestelde sms'jes versturen en je fitness-activiteiten bijhouden. Leuke feature is dat je een melding krijgt wanneer je je telefoon vergeet, waardoor je dit niet meer overkomt. Qua prijs is er weinig verschil met een goedkope smartwatch, de Unique kost 169 dollar.
Een ander innovatief product op het gebied van smartwatches is de Eyecatcher van Looksee Labs. Dit apparaat is echter meer een smart-armband dan een smartwatch te noemen. De Eyecatcher heeft een 5-inch scherm dat volledig om je pols heen loopt. Hier kun je een achtergrond op instellen, zodat je niet altijd naar je notificaties zit te kijken. Deze ontvang je er overigens wel op. Op het scherm zie je al je notificaties samen met de tijd, je agenda en het breaking news. De Eyecatcher is bovendien waterdicht, waardoor een regenbui geen probleem is. Daarnaast gaat de accu van de Eyecatcher een jaar mee zonder hem op te laden, en dat is een zeer unieke feature voor apparaten in dit segment. De Eyecatcher is vanaf 239 dollar beschikbaar.
Innovaties van bedrijven
Ja, er zijn veel innovatieve technologieën te vinden op crowdfunding-platformen. Maar ook de grote bedrijven doen mee. Denk aan Google die dit jaar aankondigde bezig te zijn met slimme kleding. Het feit dat je straks kunt bellen door over de mouw van je jas te strijken is misschien wat overbodig, maar innovatief is het zeker. Denk ook aan Apple die met 3D Touch kwam, een technologie waarmee je een e-mailtje op je smartphone kort omhoog kunt halen om even snel te kijken, of hem echt kunt openen door slechts iets harder op je touchscreen te drukken. Intel en Micron hebben dit jaar een geheel ander soort innovatief stukje technologie ontwikkeld. Zij maakten samen de 3D XPoint-geheugentechnologie, die tot duizend keer sneller zou werken dan de huidige flash-technologie. Met deze technologie kun je bijvoorbeeld sneller patronen detecteren in financiële transacties die mogelijk op fraude duiden en grotere datasets real-time analyseren. De technologie betekent simpelweg dat alles wat we digitaal doen een stuk sneller kan gaan. Het is echter nog niet bekend wanneer de 3D Xpoint-geheugentechnologie in productie komt.
Sprout
Ook 3D is een innovatieve technologie die in 2015 verder ontwikkeld werd. 3D-printers zijn er al langer, maar een pc die in 3D kan scannen is volledig nieuw. HP deed het met de Sprout. De Sprout wordt geleverd met toetsenbord en muis, maar het is echt de bedoeling dat de pc bediend wordt met je vingers, de meegeleverde stylus en de speciale mat die bestand is tegen vervelende zaken als gemorste koffie. In plaats van een toetsenbord kun je gebruik maken van een touch-sensitive versie die op de mat wordt geprojecteerd. Scannen doe je met de touch-mat, die een speciale coating heeft die onzichtbaar wordt voor de camera als hij scans maakt. Je kunt documenten en objecten voor de computer houden en scannen met de 14,6 megapixel en de dieptegevoelige Intel RealSense cameras. Vervolgens kun je met de multitouch mat de gescande voorwerpen verplaatsen en verkleinen of vergroten. Microsoft heeft scanfuncties in de Sprout-geoptimaliseerde versie van Office geïntegreerd, zoals de mogelijkheid om te scannen en gedrukte tekst te herkennen en in te voegen in een document. Ook kun je gescande afbeeldingen snel en makkelijk toevoegen aan Powerpoint- en Word-documenten.
Terugkeer van de whiteboards
De whiteboards zijn terug van weggeweest, blijkt uit ontwikkelingen bij bijvoorbeeld Microsoft en Ricoh. Microsoft's Surface Hub is in feite een gigantische tablet, waarmee het houden van meetings gemakkelijker moet worden. Het apparaat heeft slechts stroom en een kabel nodig, de rest zit ingebouwd. 'De rest' bestaat uit applicaties, een whiteboard gebaseerd op OneNote en Skype for Business. Welke applicaties je precies gebruikt, is aan jou. Werk je bijvoorbeeld in financiën, dan kun je de bijbehorende applicaties gebruiken tijdens een meeting met de Surface Hub. Op deze manier probeert Microsoft de perfecte werkomgeving voor iedereen te creëren: door ze die zelf te laten samenstellen. De Surface Hub komt in twee formaten: de 84-inch met een 4K-resolutie, en de 55-inch met een resolutie van 1080p.
Ricoh bracht ons dit jaar de D5510, welke eruit ziet als een 'normaal' whiteboard met netwerkondersteuning. Het whiteboard heeft een display van 55-inch met een lcd-scherm die een maximum resolutie kent van 1920 bij 1080. Over het algemeen wordt een whiteboard gebruikt om te presenteren en dat is bij de D5510 natuurlijk niet anders. Dat kan bijvoorbeeld via input van een externe laptop of usb, maar ook via het netwerk. Het bedienen van het whiteboard gaat via een opgeruimde interface. Je vindt er iconen om gemaakte tekst en lijnen van de juiste dikte en kleur te voorzien, iconen die je via drag-and-drop in de presentatie kan laten vallen om snel vormen als vierkanten, cirkels, pijlen en dergelijke te maken en iconen om snel van presentatieblad te wisselen.
Transacties via Ethereum
Nog zo'n innovatie is Ethereum. Dit platform zorgt ervoor dat je transacties kunt doen, zonder tussenkomst van een derde partij. De techniek is gebouwd op blockchain, een vrij ingewikkelde programmeertaal. Blockchain is een soort groot, niet te kraken register van transacties. Transacties hebben hierbij overigens niet alleen te maken met het kopen van huizen, producten of auto's, maar ook met het versturen van berichten en het opslaan van bestanden. Ethereum maakt het gemakkelijker om een applicatie of website op basis van blockchain te maken. Waarom willen we dat? Omdat derde partijen niet meer mee kunnen kijken bij je transacties, je niet meer afhankelijk bent van derde partijen en omdat het ontzettend veilig is. Stel je voor: straks heb je geen notaris meer nodig om een huis te kopen, dat doe je eenvoudig en veilig via het internet. Dit gaat een hoop geld en tijd besparen, en dat zijn prettige vooruitzichten.