Podiumkunst en wetenschap gaan hand in hand in Delft
Tijdens de 13e festivaleditie van Delft Fringe Festival (28 mei - 9 juni) werkt het podiumkunstenfestival volop samen met de TU Delft. Zo danst een groep studenten van de TU dit jaar op 31 mei op het festival in de Delftse Sigarenfabriek. Daarnaast worden er in samenwerking met Studium Generale en TUGreen gesprekken gevoerd tussen wetenschappers, studenten en het festivalpubliek over greenwashing en immigratie, naar aanleiding van voorstellingen die op het festival staan.
Roel Beeftink-Funcken, directeur Delft Fringe Festival: “We zijn ontzettend blij met deze bijzondere samenwerking. Hiermee voegen we de relatie tussen cultuur en techniek toe aan ons festival. Daarnaast vinden we het belangrijk om de verbinding tussen de historische binnenstad en de TU Campus, beide iconische aspecten van Delft, duurzaam te versterken."
Donderdag 30 mei - Studium Generale: dans en immigratie
Studium Generale organiseert op donderdagavond 30 mei een verdiepingsprogramma. Het startpunt van het gesprek is de voorstelling Iraqi bodies van dansmaker Liza Sulaiman in de stadsboerderij aan het Rietveld, over immigratie en identiteit, die je voorafgaand aan dit gesprek kunt bekijken. In gesprek met Liza en een wetenschapper duiken we in de vraag: Wat is er nodig om je ergens thuis te voelen?
Donderdag 30 mei - TUGreen: poëzie en greenwashing
Ook de voorstelling Rite van wat was van dansmaker Margarida Constantino over greenwashing door bedrijven vormt dit jaar de basis voor een verdiepend gesprek. Studenten van TUGreen organiseren samen met Studium Generale een bijeenkomst na de voorstelling in de Hortus Botanicus, waarin via poëzie en gesprek wordt besproken hoe kunst een stimulans kan zijn voor emoties rondom klimaat.
Vrijdag 31 mei - Voorstelling studenten X Collab: The Journey
Dit studiejaar volgden zes studenten een cursus moderne dans bij X TU Delft, waar studenten zich kunnen ontwikkelen op het gebied van sport, spel, kunst, ambachten, reflectie en lifestyle. Choreograaf Neil Dolan maakte met hen de voorstelling The Journey, waarin ze laten zien dat zelfs in de donkerste tijden er altijd licht te vinden is. De laatste dansvoorstellingen van hun tour vinden plaats op 31 mei op het Delft Fringe Festival in de Sigarenfabriek aan de Brabantse Turfmarkt.
Roze Konijn
Een samenwerking tussen de TU Delft en Delft Fringe Festival is niet nieuw. Sinds 2021 staat er midden op de Markt tijdens het festival een 7 meter hoog roze konijn. Dit is het festivalpaviljoen, dat ontworpen en gemaakt is door studenten van de faculteit Bouwkunde. Nog een illustratie hoe cultuur en wetenschap elkaar kunnen versterken. Van 28 mei tot juni is het konijn weer op de Markt te vinden voor informatie en ticketverkoop.