Tweedehands en refurbished hardware: de moeite waard?
De verslechterde economie dwingt bedrijven om de operationele kosten van de IT-infrastructuur te verlagen en vooral te investeren in nieuwe technologieën. Bedrijven moeten dus het beschikbare geld over een groter deel van hun hardware verdelen. Bij de webshop 2dehandslaptops bijvoorbeeld is de verkoop ten opzichte van 2012 ‘aanzienlijk hoger’, zo vertelt John Zeeman van 2dehandslaptops.nl. Vooral bij het mkb en startende ondernemingen stijgt de vraag naar gebruikte computers snel. Toch blijven veel bedrijven hun pc’s en andere IT-apparatuur om de twee tot drie jaar vervangen. Deze computers zijn dan afgeschreven en moeten dan vervangen worden. Het maakt daarbij niet uit of ze nog technisch helemaal in orde zijn of dat ze misschien nauwelijks zijn gebruikt. Die vervanging is gewoon beleid binnen veel bedrijven.
Die trend heeft weer geleid tot een andere bloeiende handel, namelijk die van de in- en verkoop van gebruikte computers en computeronderdelen. Er zijn inmiddels veel bedrijven die IT-apparatuur inkopen, controleren en vervolgens weer verkopen. Een van die partijen is Network Hardware Resale (NHR). Bij NHR zien ze dat bedrijven bijna automatisch het levenscyclusschema van hun leverancier volgen. Fabrikanten stoppen doorgaans na een jaar of vier met de ondersteuning van apparatuur. Als de ondersteuning van netwerkapparatuur door de fabrikant ophoudt, stappen veel bedrijven over op nieuwe apparatuur. Ze zadelen zichzelf daarmee op met onnodige investeringen, stelt NHR.
Volgens onderzoekers van Forrester Consulting kunnen bedrijven echter flink besparen door deze soms voortijdige en onnodige investeringen langer uit te stellen. Een gemiddelde netwerkswitch heeft bijvoorbeeld een levensduur van tien jaar. Maar ruim driekwart van de IT’ers zegt elke vijf jaar de bekabelde netwerkinfrastructuur te vervangen. Daarbij geeft 85 procent aan dat ze hun huidige netwerkapparatuur zouden blijven gebruiken als de leverancier die nog zou ondersteunen. Ze laten zich dus door leveranciers overhalen hun hardware eerder te vervangen dan nodig is. Die situatie is eigenlijk al jaren onveranderd. Het is niet in het belang van de fabrikanten om de levensduur van hun apparatuur drastisch te verlengen. De IT-fabrikanten staan niet te popelen om hun oude apparatuur zo lang mogelijk te ondersteunen want daardoor worden ze gedwongen om bepaalde onderdelen op voorraad te houden en dat is duur. Het repareren of vernieuwen van onderdelen wordt zo duurder dan de aanschaf van een compleet nieuw product.
Voordelen
Het grootste voordeel van gebruikte ICT-apparatuur is uiteraard de lagere prijs. Die prijs ligt doorgaans tussen de 50 en 70 procent lager dan de nieuwprijs die er ooit voor betaald is. Bovendien zijn de kinderziektes er wel uit. Oudere pc’s kunnen ook nog heel goed dienst doen als eenvoudige webserver, ftp-server of pc’s voor simpele handelingen zoals tekstverwerking, e-mail en webbrowsen. De afgeschreven zakelijke machines zijn daarom nog heel goed te gebruiken bij organisaties zoals scholen, bibliotheken of startende ondernemers. Maar er zijn ook goede doelen die oude IT-apparatuur schenken aan Afrikaanse landen om de bevolking daar wat computervaardigheden bij te brengen.
Mythes
Volgens het bedrijf NHR, dat leeft van de verkoop van gebruikte ICT-apparatuur, bestaat er een aantal mythes over refurbished IT hardware. Zo staan nieuwe producten niet per definitie garant voor goede producten en ook is de veronderstelling dat gebruikte computers altijd slecht zijn, onzin, meent NHR. De gebruikte ICT-apparatuur wordt ingekocht van bedrijven en particulieren, daarna worden de data gewist en wordt de apparatuur getest en gecontroleerd. Als alles goed functioneert, is het goed voor een tweede leven. Veel gebruikte computers zijn, als ze worden doorverkocht, pas tussen de één en vier jaar oud.
Risico’s
Met de aanschaf van gebruikte IT-hardware loop je als bedrijf niet veel meer risico’s dan met de aanschaf van nieuwe goederen, zegt John Zeeman van 2dehandslaptops.nl. 'De garantieperiodes die wij leveren zijn gelijk aan nieuw. En daarbij wordt de snelheid van de processoren steeds minder van belang omdat er veel in de cloud wordt gewerkt.' De partijen die gebruikte IT-apparatuur aanbieden, bieden doorgaans garantie op hun winkelwaar. Die garantieduur varieert van een tot drie jaar. Dat komt dus neer op dezelfde voorwaarden als bij nieuwe apparatuur. NHR is biedt zelfs levenslange garantie en technische ondersteuning op verkochte netwerkapparatuur.
Zo koop je dus een laptop of server voor een fractie van de nieuwprijs maar met de betrouwbaarheid van een nieuw apparaat. Dat klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn. Er zijn uiteraard ook bedrijven die heel bewust om de zoveel jaar kiezen voor nieuwe apparatuur. Bijvoorbeeld om te kunnen profiteren van de nieuwste technologische ontwikkelingen die heel snel gaan. Nieuwe apparatuur kan bijvoorbeeld zuiniger zijn in het energieverbruik of voorbereid zijn op de grotere databehoefte, met netwerkapparatuur dat is voorzien van 10 Gbps-poorten in plaats van 1 Gbps-poorten. En wellicht draaien gebruikte computers nog op oude besturingssystemen, zoals Windows XP, dat met ingang van april dit jaar niet meer ondersteund wordt. Nieuwe computers kunnen ook langer mee dan oude, dus gebruikte computers zullen eerder vervangen moeten worden.
Duurzaam
En tot slot is prestige ook een drempel bij de aankoop van gebruikte computers. Er zijn maar weinig bedrijven die van de daken schreeuwen dat ze hun personeel op gebruikte ICT-spullen laten werken omdat het goedkoper is. Alhoewel dat wel aan het veranderen is, meent John Zeeman van 2dehandslaptops. 'Sinds de crisis is het meer een prestatie en laten mensen het graag weten dat ze gebruikte hardware hebben ingekocht, omwille van de besparing en het milieu.' Het hergebruiken en het verlengen van de levensduur van IT-apparaten past natuurlijk mooi in het beeld van het duurzame bedrijf.
Tweedehands hardware: de voor- en nadelen
+ Lagere kosten
+ Hardware van paar jaar oud kan vaak nog prima meekomen +
+ Mogelijk onderdeel van mvo-strategie
+ Goed voor portemonnee en milieu
- Garantieperiode vaak verlopen of sterk ingekort
- Mogelijk imagoprobleem, zowel intern als extern
- Niet profiteren van nieuwste ontwikkelingen