Meerderheid Kamer tegen blokkeringen KPN (update)
De SP is het meest geschokt over de plannen en vroeg minister Verhagen dinsdag al om de NMa in te schakelen. De partij wil dat er een onderzoek komt naar machtsmisbruik van de providers. CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD zijn ook tegen de nieuwe plannen van KPN en het voip-beleid van Vodafone, maar vinden een dergelijk onderzoek niet direct nodig, aldus NU.nl.
Volgens Bruno Braakhuis van GroenLinks kan KPN onmogelijk bij huidige abonnees de plannen doorvoeren. Dit zou volgens het Kamerlid contractbreuk betekenen. Bandbreedtebeperkingen voor nieuwe abonnees zou wel bespreekbaar moeten zijn. Providers kunnen dan concurreren op snelheid, maar mogen dit niet doen door het blokkeren van diensten. Dit kan censuur veroorzaken.
Volgens de meeste partijen is een onderzoek van de NMa niet direct nodig. Telecomwaakhond Opta verklaarde al eerder dat KPN haar plannen gewoon mag doorvoeren. Zolang er verschillende providers zijn waar klanten uit kunnen kiezen is er volgens de waakhond niets aan de hand. Op de SP na sluiten de andere partijen zich hierbij aan.
Op woensdag 27 april is er een Algemeen Overleg over de Telecomwet in de Tweede Kamer. Ook de situatie bij KPN en Vodafone zal dan aan bod komen.
Update (28-4)
Minister Verhagen heeft een toezegging gedaan aan de Tweede Kamer om te gaan praten met KPN. De minister moet in het gesprek KPN proberen te weerhouden van hun chatheffing. Verhagen doet dit echter niet van harte. Zelf ziet hij weinig problemen in de aangekondigde maatregelen van het telecombedrijf. Wel lijkt het hem een beter idee als providers abonnementen gaan aanbieden met verschillende verbindingssnelheden in plaats van het blokkeren van bepaalde diensten.