Firefox houdt van XP, IE9 duidelijk niet

Redactie WINMAG Pro

Mozilla Firefox 4 draait op vijf verschillende Windowsversies, waaronder XP; nog altijd goed voor ruwweg de helft van de markt. Microsoft's eigen IE9 neemt alleen genoegen met de twee nieuwste varianten en laat zo het grotere deel van de eigen klanten in de steek.

De meerderheid van zakelijke en particuliere Windowsgebruikers is nog tevreden met XP. Maar de trage Internet Explorer 8 bevalt minder goed, zodat de drie nieuwe browsers die in maart verschenen - Chrome 10, Firefox 4 en IE9 - veel belangstelling trekken.

IE9 stelt direct teleur, door Windows 7 of Vista te eisen. De andere twee zijn ook tevreden met XP, Mac OS X en Linux. Firefox draait bovendien op Windows 2000 en Server 2003.

XP wordt nog drie jaar ondersteund met patches en 'andere kritische updates.' Waarom dan geen nieuwe browserversies? Zelf geeft Microsoft als verklaring dat 'IE9 bedoeld is voor een modern besturingssysteem, om te profiteren van de jongste innovaties.'

Een argument waar Google en Mozilla blij verrast van opkijken. En uiteraard zijn er andere motieven te bedenken.

Weekendeffect

Het verdienmodel van Microsoft is nog steeds gebaseerd op de verkoop van nieuwe Windowsversies. Vooral de zakelijke markt blijft van belang. En wie kijkt naar de dagelijkse metingen van statcounter.com ziet een duidelijk 'weekendeffect'. Tussen vrijdag en zondag keldert XP van circa 48 naar 44 punten, een procent of acht, terwijl W7 en Vista vergelijkbare percentages winnen. Op maandag keren de drie weer terug naar hun doordeweekse marktaandelen.

Kennelijk houdt de werkgever het op XP, terwijl de werknemer door aanschaf van een nieuwe pc een jongere versie in huis heeft gehaald. Tot zover geruststellend voor Microsoft, want het maakt de uiteindelijk opvolging van XP door W7 aannemelijk.

Maar een vergelijkbaar patroon is zichtbaar in de cijfers voor IE7 en Chrome 10. En in de voortschrijdende evolutie van de alleenstaande pc naar het 24/7-netwerk speelt de browser in toenemende mate een rol die eerder was weggelegd voor het besturingssysteem. Chrome 10 en Firefox 4 laten hun tabbalken steeds sterker lijken op de taakbalk van Windows. Zet de tab van bijvoorbeeld je Gmail-account 'vast' en hij schuift naar de linkerzijde, versmald tot niet meer dan een favicon. Het wordt een permanente snelkoppeling, zoals we gewend zijn in de 'snel starten'-afdeling links op de Windows-taakbalk. Tussen de gewone tabs en de knoppen van de taalkbalk is ook weinig verschil meer.

Synchroon

Het streven van Google en Mozilla is de browser afdoende te maken, zodat de gebruiker geen rechtstreekse interactie met het besturingssysteem meer nodig heeft, of wenst. De aantrekkelijkheid van de browser als enige poort naar de digitale werkelijkheid wordt verder vergroot door synchronisatie. Google en Mozilla maken het relatief eenvoudig om informatie zoals bladwijzers, geschiedenis, tabs, wachtwoorden en instellingen in de pas te houden met die van browsers draaiend op andere computers en smartphones.

Voor Microsoft kan en mag de browser geen alternatief worden voor het besturingssysteem. Het is dus geen wonder dat het  'vastzetten' van tabs in IE9 op de taakbalk van W7 gebeurt - niet op de tabbalk van de browser. En IE9 doet ook niet aan synchronisatie. Gezien de eenkennigheid wat betreft besturingssystemen kan IE9 in dat opzicht hoe dan ook niet zo aantrekkelijk zijn als Chrome en Firefox.

Webconverger

Het succes van Chrome sinds 2009 heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van Firefox en IE. Uiterlijk lijken de grote drie nu sterk op elkaar. In omgang zijn er forse verschillen, ook tussen Firefox en Chrome. Maar alleen IE kiest voor een fundamenteel andere toekomst; de oude, waarin een groot besturingssysteem op de eigen hardware van de gebruiker de doorslaggevende rol blijft spelen. IE9's sterkste punt is de integratie met Windows 7.

Mozilla en Google mikken op een toekomst waarin die eigen hardware veel lichter wordt en het besturingssysteem vrijwel onder de motorkap verdwijnt. Denk aan de huidige smartphones en pads, maar ook aan ontwikkelingen zoals Webconverger.

Wie heeft gelijk? Het zwaartepunt van de ict verschuift onmiskenbaar naar een 24/7-netwerk. Het lijkt aannemelijk dat Microsoft een veel minder zwaar stempel op de toekomst gaat drukken. Maar wie weet wordt IE9 toch nog populair genoeg om de opmars van Chrome te stuiten en ook Firefox onder druk te houden. Zeker is dat de drie browsers uitstekend presteren. Ze zijn alle drie de moeite van het proberen meer dan waard.

================================Steven Bolt is bèta-wetenschapper en is expert op het gebied van beveiliging en robotica. Mail hem op stevenbolt (at) winmagpro.nl.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie