Apple blijft toonaangevend op het gebied van privacy met nieuwe updates op alle platforms

Redactie WINMAG Pro

Apple heeft nieuwe updates voor alle platforms in het ecosysteem aangekondigd die gebruikers de controle geven over hun persoonlijke gegevens. Met Private Cloud Compute wordt de toonaangevende iPhone-beveiliging uitgebreid naar de cloud. Hierdoor kun je gebruikmaken van een krachtige, persoonlijke vorm van AI met behoud van je privacy. Verder heeft Apple de lat voor de privacy nog hoger gelegd. Zo komen er features aan als vergrendelde en verborgen apps, waarmee je gevoelige informatie op je telefoon kunt afschermen. Ook bij nieuwe features als categorisatie in Mail, berichten via satelliet en de voorvertoning voor de presentator draait alles om privacy en beveiliging.

“Dankzij Private Cloud Compute kan Apple Intelligence complexe verzoeken van gebruikers afhandelen met behoud van hun privacy”, zei Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “We hebben de toonaangevende beveiliging van iPhone uitgebreid naar de cloud. Volgens ons is de gebruikte beveiligingsarchitectuur de meest geavanceerde tot nu toe voor grootschalige cloud-AI. Private Cloud Compute gebruikt je gegevens alleen om je verzoek af te handelen en bewaart die nooit. Daardoor kan niemand erbij, ook Apple niet. We hebben het systeem verder zo opgezet dat onze beveiligings­maatregelen door onafhankelijke experts kunnen worden geverifieerd.”

Superieure privacy voor AI-features

Met Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentie­systeem dat krachtige generatieve modellen benut vanuit de kern van iPhone, iPad en Mac, bieden je devices nog veel meer handige en leuke mogelijkheden.

Een van de hoekstenen van Apple Intelligence is dat de opdrachten verwerkt worden op het device. Daarbij worden geen gegevens verzameld, terwijl je toch gewoon alle voordelen van persoonlijke AI kunt benutten. Er zijn echter ook scenario’s denkbaar waarvoor grotere AI-modellen nodig zijn die niet in je zak passen. In dat geval kan Apple Intelligence met Private Cloud Compute de rekencapaciteit flexibel verdelen en grotere modellen op servers inschakelen voor complexe opdrachten. Je privacy blijft daarbij goed beschermd.

Zodra je iets op AI-gebied wilt doen, controleert Apple Intelligence of de opdracht op je eigen device kan worden afgehandeld. Als daarvoor meer rekenkracht nodig is dan je device kan leveren, valt Apple Intelligence terug op Private Cloud Compute. Deze voorziening stuurt alleen de gegevens voor de specifieke taak naar servers met Apple silicon, die er vervolgens mee aan de slag gaan. Wanneer een opdracht via Private Cloud Compute loopt, worden de gegevens niet bewaard en zijn die ook niet toegankelijk voor Apple. Alle gegevens worden uitsluitend gebruikt om de opdracht te verwerken.

De servers met Apple silicon vormen de basis van Private Cloud Compute en maken de ongeëvenaarde cloudbeveiliging mogelijk. Die begint bij de Secure Enclave, die de essentiële encryptie­sleutels op de server afschermt. Dat werkt op dezelfde manier als op je iPhone. En Secure Boot garandeert dat het besturingssysteem van de server ondertekend en geverifieerd is, net als bij iOS. Trusted Execution Monitor waarborgt dat er alleen ondertekende en geverifieerde programmacode op de servers draait, en met behulp van attestatie controleert je device op een beveiligde manier eerst de identiteit en configuratie van een Private Cloud Compute-cluster. Pas als blijkt dat alles in orde is, verstuurt je device de opdracht. En dat de privacy van alle gebruikers ook echt gewaarborgd is, kunnen onafhankelijke experts controleren in de programmacode die op de Private Cloud Compute-servers draait.

Meer informatie over Private Cloud Compute vind je op security.apple.com/blog/private-cloud-compute.

Meer controle met extra privacyfeatures

Met vergrendelde en verborgen apps kun je ervan op aan dat de informatie die je uit het zicht wilt houden niet per ongeluk in beeld verschijnt als je iemand je scherm laat zien of je device uit handen geeft. Je kunt een app vergrendelen, zodat de inhoud ervan niet zichtbaar is voor iemand anders. En wil je voorkomen dat iemand een app op je device ziet staan, dan kun je die verbergen. Een vergrendelde app kun je alleen openen met Face ID, Touch ID of je toegangscode. Voor wat extra privacy kun je een app ook verbergen door die naar een vergrendelde, verborgen app-map te verplaatsen. Ook die map kun je alleen openen met Face ID, Touch ID of je toegangscode.

“Bij Apple zetten we altijd alles op alles om de privacy van onze gebruikers zo innovatief en goed mogelijk te beschermen”, zei Erik Neuenschwander, Director of User Privacy bij Apple. “Daar hebben we ons ook dit jaar weer volledig voor ingezet. Wij vinden het namelijk belangrijk dat onze gebruikers zelf kunnen bepalen wat er met hun gegevens gebeurt, ook als ze hun device aan iemand anders laten zien. Daarom kunnen ze hun apps nu bijvoorbeeld vergrendelen en zelfs verbergen.”

Apple zet al jaren stappen om gebruikers zelf te laten bepalen wat ze met wie delen. In 2020 heeft Apple bijvoorbeeld de fotokiezer gelanceerd, zodat je een app geen toegang tot je complete fotobibliotheek hoeft te geven, maar alleen de foto’s en video’s kunt selecteren die je in de app wilt gebruiken. Dit jaar komt Apple met twee nieuwe, soortgelijke features. In iOS 18 is bijvoorbeeld de toegang tot contactpersonen aangepast, zodat je zelf kunt bepalen welke contactpersonen je met een app deelt. Je hoeft dus niet meer je hele lijst met contactpersonen toegankelijk te maken. En met Accessory Setup Kit kunnen developers een nieuwe, intuïtieve optie aanbieden om je accessoires te koppelen, zonder dat hun app alle andere devices in je netwerk kan zien. Die blijven dus uit het zicht, terwijl de koppeling op rolletjes loopt.

Apple heeft voor de eigen platforms nog meer nieuwe voorzieningen ontwikkeld waarmee je met het grootste gemak je privacy afschermt en de beveiliging op orde houdt. 

Ruim 25 jaar geleden heeft Apple de sleutelhanger geïntroduceerd. Die vormt de basis voor de nieuwe Passwords-app, waarin je eenvoudig al je accountwachtwoorden, passkeys, wifiwachtwoorden en twee-factor-codes kunt opvragen die je in de sleutelhanger hebt bewaard. De app wijst je ook op beveiligingsproblemen, zoals een zwak wachtwoord dat simpel te raden is, een wachtwoord dat je op meerdere plekken gebruikt of wachtwoorden die onderdeel zijn van een datalek.

In Instellingen bevat het vernieuwde gedeelte Privacy en beveiliging nu aanvullende informatie, zodat duidelijker is in hoeverre een app toegang tot je gegevens en content heeft.

Nog meer features waarbij je privacy centraal staat

Apple voorziet al zijn apps en diensten al jaren van geïntegreerde privacy- en beveiligingsfeatures, en dat geldt ook voor iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia.

Vanaf iOS 18 sorteert de categorisatiefeature in Mail, die volledig op het device draait, je berichten automatisch op categorie en markeert ze als Primary, Promotions, Transactions of Updates.

Met de satellietverbinding voor berichten in iOS 18 kun je vanuit een eerdere iMessage- of sms-conversatie een berichtje sturen als er geen mobiel bereik of wifi is.1 In zo’n geval kun je je bericht nu via een satellietverbinding versturen, gewoon vanuit je Berichten-app, en iMessages zijn nog steeds van begin tot eind versleuteld.

Met de voorvertoning voor de presentator in macOS Sequoia hoef je je geen zorgen meer te maken over wat de ander allemaal ziet als je via AirPlay of een bekabelde verbinding iets wilt delen tijdens een videogesprek. Er verschijnt automatisch een voorvertoning voor jou als presentator wanneer je in apps als FaceTime en Zoom je hele scherm of een appvenster deelt.

Beschikbaarheid

De bètaversie van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia voor developers is vanaf vandaag beschikbaar op developer.apple.com voor deelnemers aan het Apple Developer Program. De openbare bètaversie is vanaf volgende maand beschikbaar op beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn dit najaar beschikbaar als gratis software-update. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle devices. Ga naar apple.com/nl voor meer informatie over beschikbaarheid.

De bètaversie van Apple Intelligence wordt dit najaar onderdeel van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia en werkt op iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max en iPad en Mac met M1 of nieuwer. Hiervoor moet de taal van het device en van Siri op Engels (Verenigde Staten) zijn ingesteld. Ga naar apple.com/apple-intelligence voor meer informatie.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie